project

Woest & Ledig

Voor de hoge, beslagen kerkramen doemen ineens mensen op. Kletsnat, kwetsbaar, buitengesloten van ons die veilig binnen zitten. Uiteindelijk plant een van hen een rijtje bomen in de zompige aarde. In de kerkramen aan de overzijde speelt zich tegelijkertijd een heel ander verhaal af. Woest & Ledig, zoals de titel van deze totaalervaring luidt, is een poëtische ontmoeting tussen de betekenis van het oude kerkje op Schokland, onze manier van leven en de mens die onverminderd verlangt naar iets dat groter is dan hemzelf.

Vier ramen telt het kleine kerkje op Schokland aan weerzijden van elke lange muur. Acht sobere vensters zonder opsmuk, waarin zich een betoverend verhaal ontvouwt over hoe de zee, en de zondvloed dit voormalige Zuiderzee-eiland aandeden. En hoe wij, moderne mensen, omtrekkende bewegingen maken langs de mythische en spirituele betekenis van deze bijzondere plaats.

Fascinerend is de manier waarop video-kunstenaar Pat van Boeckel (i.s.m. Pieter van de Pol), beeldend kunstenaar Karin van der Molen, componist en zangeres Patty Trossèl (La Pat) dit weten te verbeelden. Hun caleidoscopische aanpak nodigt elke bezoeker uit tot het maken van zijn eigen verhaal.

Live optredens

Woest & Ledig is een multimediaal kunstproject in de kerk en consistorie van Museum Schokland. Tijdens de tentoonstelling is er ook een reeks voorstellingen van de lange film versie met live-optredens van La Pat. Het zijn intieme performances in twee delen. Wie aan de ene kant van de kerk zit, ziet iets anders dan diegenen die aan de andere kant zitten. Na de pauze wisselt het publiek van plaats, waardoor perspectief en interpretatie veranderen, de beelden en de muziek een gelaagdheid krijgen die raakt tot in de ziel. Dit wordt nog eens versterkt door de installaties van Karin van der Molen in de pastorie. Een vloot van hooi, ongepolijste, ruwe iconen en een vloed van stoelen dwars door de muren van pastorie en kerk heen verwijzen naar menselijke kwetsbaarheid en veerkracht. Als de zondvloed waar de videowerken van Van Boeckel én de muziek van Trossèl zo poëtisch naar verwijzen voorbij is, zijn de mensen op de foto’s van van der Molen ‘nieuw’ en ‘naakt’. Of, zoals een zoals een in wilgentenen vervatte tekst zegt: “Ze schamen zich niet. Ze zijn bewust geworden.”

Doorlopende performance

 Ook wanneer er geen live optredens zijn, maakt Woest & Ledig het alleszins de moeite waard om af te reizen naar Schokland. In de verstilde sfeer van het kerkje en de pastorie vertellen de digitale performances, de kunstwerken en de muziek een ontroerend verhaal over de kracht van water, nieuw leven, onschuld en de zoekende mens. Het maakt Schokland in de vlakke Noordoostpolder een magische plek van bezinning en contemplatie.

Filmbeeld 20 cm 70 dpi

Andere activiteiten

Bezoekers kunnen deelnemen aan een historische wandeling, onder leiding van een gids een bezoek brengen aan de Gesteentetuin, lunchen met streekproducten in de Hof van Schokland en blijven overnachten in hotel Het Voorhuys in Emmeloord of in een nabijgelegen bed en breakfast. Niet ver van Schokland liggen ook het Waterloopbos (een industrieel erfgoed-bos) en het nationaal park Weerribben-Wieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s